blog_rpa
BLOG
AUTOMATION

Robot Framework ja RPA – testiautomaatiosta ohjelmistorobotiikkaan

Robot Frameworkin lisäominaisuuksien myötä myös käyttömahdollisuudet laajenevat; mitä mahdollisuuksia RPA (Robotic Process Automation) tuo työkalulle ja miten sen avulla voidaan tehostaa entisestään testauprosesseja?

Jokaisella on varmasti työssään oma suosikkityökalunsa. Joku luotettava ohjelma, skripti, kirjasto, moduuli tai framework, miksei vasarakin, jonka nappaat käteesi silloin, kun sinun pitäisi saada jotain aikaan. Työkalu, joka helpottaa sinun työtäsi, eikä vain tee siitä entistä hankalampaa. Työkalu, joka ei rajoita luovuuttasi, vaan mahdollistaa sen. Minulle yksi tällainen työkalu on Robot Framework, testiautomaatioframework, joka helpottaa ja mahdollistaa testiautomaatiotyötäni päivittäin.

Hyvä työkalu taipuu moneen – sama pätee Robot Frameworkiin

Uusin asia, johon Robot Framework taipuu, on RPA, eli Robotic Process Automation, jonka voisi suomentaa tarkoittavan työvaiheiden automatisointia ohjelmistorobotiikalla. Robot Frameworkin viimeisimmästä versiosta 3.1. lähtien on ollut mahdollista käyttää skripteissä RPA-terminologiaa, jonka seurauksena testit nimetään taskeiksi, "tehtäviksi".

Käytännön erot testi- ja taskiskriptien kirjoittamisessa ovat pieniä, mutta niiden filosofinen ero on sitäkin suurempi. Testiautomaation tarkoitus on varmistaa testattavan järjestelmän toimivuus automatisoimalla sen suoritus. Ohjelmistorobotiikan tarkoitus on vähentää järjestelmän työvaiheiden manuaalista työtä automatisoimalla sen suoritus. Kummankin lopputulos, automatisoitu järjestelmä, voi olla sama, mutta lähtökohta eri. Suurimmat käytännön erot tulevat siinä, että testien odotetaan ja halutaan yleensä tekevän asiat aina samalla tavalla, eli testit kirjoitetaan testaamaan tiettyä ohjelmapolkua. Ohjelmistorobotiikassa sen sijaan odotetaan, että robotti osaa tehdä älykkäitä valintoja suorittaessaan järjestelmän työvaiheita, eikä sen suoritus ole siksi aina samanlaista.

RPA onkin yksi ohjelmistoautomaation tämän hetken kuumimmista trendeistä, eikä se sinänsä ole mikään ihme. Jo nyt suureen osaan ohjelmistoja löytyy jonkinlainen ohjelmistorajapinta, jonka kautta ohjelmaa voi suorittaa ja käsitellä ohjelmallisesti. Esimerkiksi yhä useammat käyttöliittymät ovat täysin web-pohjaisia, jolloin niitä pystyy käsittelemään ja automatisoimaan aivan samalla tavalla kuin kaikkia tavallisia web-sivujakin. Kysymys on enää vain siitä, millaisia automaatioputkia halutaan lähteä rakentamaan – minkälaisten asioiden automatisoinnista on eniten hyötyä? 

Automatisointi vapauttaa aikaa luovaa työhön

Tyypillisessä toimistotyössä on vielä paljon manuaalisia työvaiheita, joita ihmiset tekevät tietokoneillaan päivittäin; kopioivat numeroita taulukosta toiseen, siirtävät dataa laskentaohjelmaan tai kansioiden välillä, klikkailevat läpi sopimuksia ja hyväksyvät laskuja, lähettävät muistutussähköposteja, luovat raportteja ja kaavioita, käynnistävät prosesseja sovituin aikavälein… Mikäli nämä toistuvat työt ovat rutiininomaisia ja vaativat vain vähän kognitiivisia taitoja, ohjelmistorobotti voisi todennäköisesti hoitaa ne ihmistä paljon tehokkaammin. 

Edellinen lause kuulostaa, näin ihmisen korvaan, jopa pelottavan tehokkaalta. Mitä toimistoissa sitten tehdään, kun ohjelmistorobotit automatisoivat rutiininomaiset toimistotyöt? Juodaan vain kahvia? Todennäköisesti kuitenkin ohjelmistorobotit eivät korvaa ihmisiä, vaan ne mahdollistavat sen, että me ihmiset voimme käyttää aikaamme tehokkaammin siihen, missä me ihmiset olemme hyviä, kuten ihmisten väliseen vuorovaikutukseen ja luovuuteen. Ohjelmistorobotit ovat kuitenkin loppujen lopuksi vain työkaluja, ja hyvän työkalun merkki on, ettei se rajoita sen käyttäjän luovuutta, vaan mahdollistaa sen.

RoboCon 2019

Sogeti osallistuu 17.1.2019 järjestettävään RoboCon 2019 tapahtumaan. Tule paikalle tapaamaan Tuukkaa ja muita sogetilaisia ja kuulemaan, miten hyödynnämme Robot Frameworkia projekteissamme.

Lue lisää RoboConista: https://robocon.io/

testautomationacademyctabanner_1000x333.png

CONTACT
  • Tuukka Virtanen
    Tuukka Virtanen
    Test automation consultant
    +358 40 044 9194
Fact

Koulutus: DI, tietojohtaminen

Harrastukset: kuntosali, kirjoittaminen, piirtäminen, valokuvaus