testblog
BLOG
TESTAUS

Ohjelmistotestauksen tulevaisuus – QA-innovaatio ja testiautomaatio

Sogetin vuotuisessa TextExpo-tapahtumassa keskusteltiin ohjelmistotestausalan tulevaisuuden näkymistä alan huippuammattilaisten johdolla. Lue Tuukka Virtasen koosteesta, miten tekoäly, koneoppiminen tai älykkäät järjestelmät vaikuttavat testaukseen nyt ja tulevaisuudessa.

TestExpo on ohjelmistotestausalan ammattilaisten tapahtuma, joka tuo Suomeen joukon alan huippuammattilaisia jakamaan näkemyksiään testauksen tulevaisuudesta ja keskustelemaan siitä, mitä se tarkoittaa testaukselle tässä ja nyt. Tänä vuonna minulla oli mahdollisuus päästä mukaan tapahtumaan ja keräsin tähän kirjoitukseen minua eniten kiinnostaneet puheet ja niiden herättämiä ajatuksia testauksen tulevaisuudesta.

Mikä on sinun supervoimasi?

Tämänvuotisen TestExpon teemana oli "What's your Super Power?", mikä on supervoimasi? Teemaan liittyen puhujia oli kahdessa vierekkäisessä salissa kahdella eri polulla: Onko supervoimasi QA innovaatio vai testiautomaatio? Puhujien aiheet vaihtelivat onnellisuudesta tekoälyyn ja testidatan hallinnasta jatkuvaan testaukseen.

Konferenssin ensimmäinen puhuja oli Michiel Boreel, joka puhui digitaalisesta onnellisuudesta ja siitä, mitä se tarkoittaa organisaatioille. Boreelin mukaan digitalisaation myötä onnellisuuskin digitalisoituu. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että tulevaisuudessa meilläkin voisi olla digitaalinen kaksonen, joka toimii puolestamme digitaalisessa maailmassa. Esimerkiksi öljynporauslautasta voidaan luoda digitaalinen malli, jonka avulla voidaan simuloida sen toimintaa ennennäkemättömällä tarkkuudella.

Esityksensä lopuksi Boreel kehotti meitä muistamaan kolme tärkeätä sanaa: machine, platform ja crowd. Nämä tulevat korvaamaan meidän nykyiset ideamme tuotteiden ja palvelujen rakentamisessa: mind, product ja customer. Mielemme korvaa tekoäly, yksittäisen tuotteen korvaa alustatalous ja yksittäisen kuluttajan sijaan kuuntelemme joukkoja ja niiden viisautta.

Ai, se on jo täällä?

Tekoäly, machine learning ja siihen liittyvät älykkäät ja oppivat järjestelmät olivat yksi eniten puhujien huomiota saaneista aiheista. Dellin validaatioarkkitehti Geoff Meyerin esitys kertoi siitä, miten he rakensivat tekoälyapulaiset nimeltä Q ja Jarvis auttamaan testauksessa (tunnistatko nimien elokuvaviittaukset?). Yksi heidän testaushaasteistaan oli ollut eri serverikomponenttien muodostamien kombinaatioiden huikea lukumäärä, joka lähenteli triljoonaa. Tähän kehitetty tekoäly valitsee tärkeimmät testicaset säädeltävien muuttujien mukaan, kuten esimerkiksi testicasen prioriteetti, ikä ja historia, ja rajaa näin testicasejen lukumäärän huomattavasti pienemmäksi ja helpommin hallittavaksi.

Yksi tekoälyn käyttöönoton haasteista on tarvittavan datan huikea määrä - ja datan pitää olla laadukasta ja oikeanmuotoista. Meyerin mukaan heillä oli paljon valmista dataa tekoälylle, koska he olivat fiksusti jo aikaisemmin keränneet ja arkistoineet testien suoritusdataa, vaikka heillä ei vielä silloin ollut datalle käyttöä. Nyt arkistoinnin hyödyt tulivat näkyviksi, kun tarvittavaa dataa oli saatavilla runsaasti. Tämä olikin yksi Meyerin viesteistä; vaikka ette vielä tarvitsisi tekoälyä, testidatan säilöminen kannattaa aloittaa jo nyt.

Mikä erottaa parhaan hyvästä?  

TestExpon viimeisinä puhujina kuultiin huippu-urheilukoordinaattori Reijo Jylhää ja hiihdon olympiavoittajaa Virpi Sarasvuota, jotka puhuivat siitä, mikä erottaa parhaan hyvästä. Viimeinen kysymys Reijolta Virpille olikin, mikä oli Virpin supervoima, joka erotti hänet muista? "Luottamus. Ja vastuu", kuului vastaus. Urheilijan ja valmentajan välillä pitää olla luottamus. Kirjoitin sanan alas muistikirjaani. Luottamus. Se sopii myös testaukseen. "Testaus on luottamuksen rakentamista. Ihmisen ja tietokoneen välille."

Haluatko perehtyä tarkemmin tekoälyn tuomiin mahdollisuuksiin ohjelmistotestauksessa? Testing of AI – AI quality engineering skills on  hyvä läpileikkaus tekoälyyn ohjelmistotestauksen kentässä tarkastellen aihetta molemmista näkökulmista; sekä tekoälyn testausta että testausta tekoälyn avulla. Lataa ilmainen raportti (englanninkielinen) alta. 

testautomationacademyctabanner_1000x333.png

CONTACT
  • Tuukka Virtanen
    Tuukka Virtanen
    Test automation consultant
    +358 40 044 9194
Fact

Koulutus: DI, tietojohtaminen

Harrastukset: kuntosali, kirjoittaminen, piirtäminen, valokuvaus