Ohjelmistotestaus ja –automaatio sytyttivät uudelleen Aarnen liekin IT-alaa kohtaan
Kirjavan työ- ja yrittäjätaustan kerryttänyt Aarne opiskeli automaatiota ja koodasi jo vuosia sitten, mutta välillä urapolku vei visuaalisiin hommiin. Kaipuu ohjelmistojen pariin johdatti hänet Sogeti Academyyn, jonka myötä Aarne on matkalla ohjelmistokonsultoinnin ammattilaiseksi.
Sogeti Academy kouluttaa sekä testauksen että hyperautomaation ammattilaisia, mutta omaa polkua ei tarvitse valita vielä Akatemian aikana. Lue lisää ohjelmasta >>
Kerro lyhyesti kuka olet ja mitä olet tehnyt aiemmin urallasi
Olen Aarne Harju, vuoden 2023 testiautomaatio-akatemialainen. Työskentelen Sogetilla ohjelmistotestauksen ja -automaation parissa. Voisi sanoa, että päädyin IT-alalle vahingossa. Minulla on melko pitkä työ- ja yrittäjähistoria takanani, johon mahtuu monenlaista hommaa.
IT-urani alkoi Teknillisessä korkeakoulussa prosessinohjaus- ja automaatiotekniikan opintojen merkeissä. Koodasin silloin oman PHP- / MySQL-pohjaisen sisällönhallintajärjestelmän ja myin sitä opintojen ohessa parin kaverin kanssa perustamamme web design -firman kautta. Opintojen päätyttyä veri veti kuitenkin visuaaliseen suuntaan, joten päädyin tekemään animaatio- ja videotuotantoja. Ohjelmointi jäi sivurooliin vuosiksi, kunnes kaipuu softan kanssa peuhaamiseen iski uudestaan.
Miten päädyit Sogetille?
Ilmoitus testiautomaatioon keskittyvästä akatemiasta kiinnitti heti huomioni – ohjelmasta oli pakko ottaa selvää. Kunnon perehdytys testiautomaation ja ohjelmistorobotiikan maailmaan maan johtavilta asiantuntijoilta? Mahdollisuus soveltaa oppeja asiakasprojekteissa senioritason tekijöiden coachaamana? Oli vaikea keksiä parempaa tapaa päästä vauhtiin alalla, joten hakeminen ohjelmaan oli helppo valinta!
Mikä oli parasta Akatemiassa?
No parasta oli kyllä muut akatemialaiset ja kokemuksen jakaminen heidän kanssaan. On harvinaista herkkua päästä aloittamaan uudessa työpaikassa usean henkilön kanssa yhtä aikaa. Siten, että kaikki ovat samalla viivalla ja työskentelevät samojen asioiden parissa. Akatemian ympärille muodostui nopeasti pieni yhteisö ja tukiverkko, johon oli – ja on edelleen – helppo tukeutua, kun tarvitsen apua tai vaikka pelikaveria taukopingikseen. Pari kuukautta kestänyt ohjelma oli kokonaisuutena mielestäni varsin onnistunut.
Mikä sinua kiehtoo ohjelmistotestauksessa ja -automaatiossa?
Nykyään niin iso osa päivästä kuluu erilaisten appien ja ohjelmistojen parissa, että olen oppinut arvostamaan hyvin toimivia softia, joita on mukava käyttää. Koko kehitysprosessin kattava testaaminen on parhaita tapoja varmistaa, että ohjelmistot toimivat niin kuin pitää. Tekemisen mielekkyys muodostuu sen tarpeellisuudesta – kaikkiahan meitä ketuttaa, jos softa ei toimi kunnolla.
Olen itse ollut aina aika huono tekemään pitkiä monotonisia operaatioita tietokoneella, joten ymmärrän hyvin heidän tuskan, jotka joutuvat arjessaan painimaan asian kanssa. Ohjelmistoautomaation keinoilla pääsen vähentämään työläitä tehtäviä, jotta minä ja muut voisimme käyttää aikaa järkevämmin.
Automatisointiin on aina liittynyt ripaus tervettä pelkoa työpaikkojen häviämisestä, mutta käytännössä työtehtävät lähinnä muuttavat muotoaan, ja useimmiten mielekkäämmiksi. Eli senkin puolesta näitä hommia voi tehdä hyvällä omallatunnolla.
Mitä uutta olet oppinut tai haluat oppia ohjelmistokonsultin alkutaipaleella?
Akatemiassa suoritettiin aluksi yleistason laadunvarmistussertifikaatti TMAP: Quality for cross-functional teams. Sen jälkeen perehdyttiin testi- ja prosessiautomaatioon syvällisemmin. Työkaluista parhaiten tulivat tutuiksi Robot Framework ja UiPath, joilla teimme suurimman osan Akatemian hands-on -harjoituksista.
Tällä hetkellä on aika vaikea olla törmäämättä keskusteluihin tekoälyn kehityksestä, uhista ja mahdollisuuksista. Meillä Sogetillakin AI-työkalujen käyttöönotto on kovassa vauhdissa ja olenkin jo hieman päässyt testaamaan niitä. Mielenkiintoista nähdä, millaista vetoapua niistä saadaan projekteihin lähitulevaisuudessa ja minkälaisia täysin uusia asioita ne tulevat mahdollistamaan.
Minkä parissa työskentelet nyt?
Olen juuri aloittamassa uudessa asiakasprojektissa, jossa ensin kartoitetaan testiautomaation nykytila eri prosesseissa, tehdään kartoituksen pohjalta päivitetty testiautomaatiosuunnitelma, ja sen jälkeen laitetaan suunnitelma käytäntöön. Erittäin mielenkiintoista hommaa siis, joka kattaa testiautomaation kaikki osa-alueet.
Mihin olet kiinnittänyt huomiota Sogetissa työpaikkana?
Täällä on tosi vahva joustavuuden kulttuuri oikeastaan kaikessa. Myös matala hierarkia, yhteisöllisyys ja arvomaailma yleensäkin ovat tehneet vaikutuksen. Täällä ei tarvitse painia yksin asioiden kanssa, jollei sitä sitten itse halua.
Kerro jokin mielestäsi tärkeä taito alalla
Kuuntelemisen taito on kyllä ihan kärkipäässä. Tämä koskee niin asiakkaan kuin itsensä kuuntelemista. Toisena nostaisin kommunikointitaidot, koska tämä duuni on aina vahvasti tiimityötä.
Vinkkejä tuleville ohjelmistotestauksen ja automaation osaajille?
Mielestäni testaus on niin olennainen osa ohjelmistokehitystä, että se kannattaa ottaa haltuun jo opintojen alkuvaiheessa, vaikka et ihan tarkasti vielä tietäisikään, mihin haluat suuntautua.
Suosittelen myös hakeutumaan käytännön harjoitteluun mahdollisimman nopeasti, mielellään mestari-kisälli -hengessä jos mahdollista. Työelämä ja koulun penkillä opitut asiat poikkeavat yleensä toisistaan jonkin verran, eli käytännön kokemukset ovat tosi arvokkaita.
Ja mitä tahansa päädytkin tekemään, niin ole aina hyvä työkaveri, joka ottaa muut huomioon ja luo positiivista fiilistä ympärilleen. Hyvä työyhteisö ei ole itsestäänselvyys, vaan jokaisella on rooli sen luomisessa.