Analytiikka
TULE MEILLE
TESTAUS

Työpäivä kanssani - Maiju Laurila

Tulin valituksi Sogetin Nordic Graduates Programiin ja aloitin Sogetilla syksyllä 2017. Hain Sogetille, koska IT-ala kiinnosti, mutta muodollista koulutusta minulla ei ole. Sogetin tarjoama koulutus oli siis loistava ponnistusalusta täysin uudelle alalle.

Tässä melko tavanomainen työpäiväni eräässä valtion virastossa, jossa olen mukana uuden viranomaissovelluksen kehitystyössä. Tiimissämme on tällä hetkellä projektipäällikkö, kaksi kehittäjää, yksi automaatiotestaaja sekä allekirjoittanut manuaali/automaatiotestaajan roolissa. Olen ainoa Sogetilainen, mutta tämä ei ole ollut ongelma, vaan kaikki tiimissämme auttavat kyllä toisiaan mielellään. Parasta työssäni on jatkuva uuden oppiminen. En esimerkiksi ole ennen tätä pestiä käyttänyt testiautomaatiotyökaluja, mutta olen nyt saanut mahdollisuuden opetella tätäkin testausmuotoa.

Uusi päivä, uudet testaukset!

8:00 Toimistolla. Luen sähköpostit ja orientoidun tulevaan päivään.

8:30 – 10:00 Automaatiotestausta. Jos kehittäjät ovat saaneet uusia ominaisuuksia valmiiksi, testaan ne ensin manuaalisesti, teen tarvittavat huomiot ja raportoin ne eteenpäin. Jos mitään uutta ei ole valmistunut, kirjoitan automaatiotestejä regressiotestausta varten. Tähän käytämme Robot Framework -ohjelmaa, jolle testitapaukset kirjoitetaan käyttäen ohjelman omia kirjastoja ja avainsanoja.

10:00 – 11:30 Sprint planning. Sprintti on juuri vaihtumassa, joten pidetään seuraavan sprintin suunnittelupalaveri. Käymme läpi seuraavaan sprinttiin suunniteltuja tehtäviä, jotta kaikki tietävät tavoitteet. Kullekin tehtävälle arvioidaan yhdessä työmäärä, eli aika, joka tehtävän valmiiksi saattamiseen kuluu. Työmäärien perusteella valitsemme sopivan määrän toteutettavaa alkavaan kolmen viikon sprinttiin.

Lounastauko katkaisee intensiivisen aamun

11:30 – 12:30 Lounas. Jäämme usein viraston ruokalaan yhdessä tiimin kanssa.

12:30 – 13:30 Sprint planning jatkuu. Tämä on hyvä tilaisuus myös kysellä tuoteomistajalta tarkennuksia vaatimuksiin, jotta kehitettävät ominaisuudet ovat halutunlaisia.

Askelmerkit kuntoon OTACE:n avulla

13:30 – 14:00 OTACE palaveri. Koska olen hiljattain aloittanut nykyisessä toimeksiannossani, käymme projektipäällikön sekä Sogetin esimieheni kanssa läpi, mitä minulta testaajana odotetaan. Näin tiedän, mitä asioita kannattaa priorisoida ja mikä on roolini tiimissä. Tämä on myös tapa seurata asiakkaan tyytyväisyyttä Sogetilta saamiinsa palveluihin. Käytännössä siis määritetään tietyt kriteerit, jotka asiakkaan mielestä kyseisessä projektissa ovat testaajalle tärkeitä ominaisuuksia. Lisäksi näille kriteereille annetaan painoarvo, joka otetaan huomioon, kun kokonaiskuvaa arvioidaan. Noin puolen vuoden välein nämä käydään läpi, ja asiakas voi arvioida miten hyvin testaaja on onnistunut työssään ja täyttänyt kriteerit, ja missä voisi vielä kehittyä.

14:00 – 16:00 Testausta. Koska sprintti on juuri alkanut, ei uutta testattavaa vielä ole ja jatkan siis automaatiotestien kirjoittamista loppupäivän. 

YHTEYSTIEDOT
  • Maiju Laurila
    Maiju Laurila
    Testing Analyst
    +358 20 746 3880
TAUSTATIEDOT

Koulutus: DI, Kemian tekniikka

Harrastukset: Boulderointi, jooga, pianon soitto