Mitkä ovat ammatilliset tietopankkisi?
BLOG
TESTAUS

Ctrl + Shift Left

Yksi asia, jonka kuulen jatkuvasti asiakkailtamme, on tarve aikaisempaan testaukseen, "siirtymiseen vasemmalle". Tässä blogikirjoituksessa kirjoitan siitä. Mitä vasemmalle siirtyminen tarkoittaa ohjelmistotestauksessa?

Ensimmäiseksi on pohdittava, mistä varhaisemman testauksen tarve johtuu. Se tarkoittaa tietysti sitä, että julkaisuputken lopussa on testauksen pullonkaula. Uusia ominaisuuksia kehitetään nopeammin kuin nykyiset ominaisuudet läpäisevät validointi- ja verifiointivaiheet. Testaus on ainoa asia, joka saa kaikki muut odottamaan. Kehittäjät estetään työntämästä uusia ominaisuuksia. Johtajat ovat tyytymättömiä, kun julkaisuja joudutaan lykkäämään tulevaisuuteen. Kuulostaako tutulta? 

Mielestäni vastaus ei ole pelkästään työkalujen päivittäminen vaan myös laadunvarmistusprosessin päivittäminen. Kehitysputkessa on siirryttävä hallitusti vasemmalle. Testauksen automatisoinnin sisällyttäminen ohjelmistokehityksen alkuvaiheisiin on yksi osa muutosta. Testiympäristöjen virtualisointi kontteihin on toinen. Luodaan varhaisia mockuppeja integraatiotestien virtualisointia varten ennen järjestelmätestiympäristöön siirtymistä. Automatisoidut regressiotestit toimivuuden varmistamiseksi jatkuvasti. Nopeat palautesilmukat, testitulosten ilmoitukset ja seuranta. Koodiarvostelut ja putket infrastruktuurina... ja paljon muuta voidaan lukea shift left -liikkeen piiriin. 

Organisaation ajattelutavan tai kulttuurin muuttaminen on aina muutoksen vaikein osa. Kehittäjillä, testaajilla ja projektijohdolla on oltava sama käsitys testausprosessista. Kaikkien on hyväksyttävä uudet toimintatavat, joissa laatu otetaan huomioon kehitysprosessin alusta alkaen.   

Loppujen lopuksi shift left tarkoittaa testauksen sisällyttämistä kehitysprosessiin jo varhaisessa vaiheessa. Näin voidaan välttää pullonkaulat tulevassa kehityksessä. Työkalut voivat muuttua ja tulevat muuttumaan, mutta ajatus pysyy. Ajatus siitä, että laatu on osa prosessia alusta alkaen. 

CONTACT
  • Juha Vaitilo
    Juha Vaitilo
    CSO, Quality Engineering & Testing Practice Leader
    +358 40 550 0734