Mitkä ovat ammatilliset tietopankkisi?
BLOG
TESTAUS

Mitkä ovat ammatilliset tietopankkisi?

Mikä on todellinen ero amatöörin ja asiantuntijan välillä? Voisin helposti listata monia asioita, yhtenä kokemuksen, mutta yleensä tarkoitamme sitä, että asiantuntija tietää aiheen paremmin kuin amatööri. Ja mielestäni tämä yleisesti ottaen pitää paikkansa. Olennaisin ero on kuitenkin se, että asiantuntijat tietävät mistä etsiä oleellista tietoa sitä tarvitessaan. Ja asiantuntijoilla on pääsy olennaisiin tietopankkeihin, joita he käyttävät muistinsa laajennuspaketteina.

Olen oppinut paljon elämäni aikana, mutta olen luultavasti unohtanut enemmän. Minulla on vain rajallinen määrä tietoa, johon pääsen käsiksi tällä hetkellä silmänräpäyksessä. Loput on lukittuna alitajuntaani. Tällä hetkellä muistan ulkoa monia Robot Framework lausekkeita ja kirjastoja, koska työskentelen niiden kanssa päivittäin. Mutta tiedän, että jos nyt lopettaisin päivittäisen testiautomaatiokehityksen, en parin vuoden kuluttua muistaisi enää  ulkoa kirjastojen syntaksia tai nimiä. 

Tarkoitan sitä, että asiantuntijat tietävät, mitä heidän alallaan on tiedettävä, mutteivat välttämättä säilytä sitä tietoa omassa muistissaan. Heillä on ammatillisen tietämyksen tietopankit, jotka pitävät tarvittavan tiedon ajan tasalla ja järjestyksessä. Tämä antaa heille mahdollisuuden päästä käsiksi valtaviin tietovarastoihin, joita heillä ei muuten olisi. 

Mitä nämä tietopankit ovat? Ne voivat olla ammatillisia online-tietokantoja, ne voivat olla tietokirjoja, ne voivat olla fyysisiä muistiinpanoja ja kansioita, ne voivat olla Youtube-videoita, ne voivat olla podcasteja, ne voivat olla muistilappuja seinällä, ne voivat olla muistiinpanoja matkapuhelimessa. Ne voivat olla monissa eri muodoissa, mutta ne kaikki toimivat helposti saatavilla olevina tietovarastoina. 

Useita vuosia alalla työskennellyt asiantuntija on kerännyt valtavan määrän kansioita, jotka sisältävät asiaankuuluvia tekstidokumentteja ja laskentataulukoita myöhempää käyttöä varten. Se, miten asiantuntija organisoi ja jäsentää oman ammatillisen tietämyksensä, on keskeinen tekijä asiantuntijan tehokkuudelle ja alalla menestymiselle. Tämän henkilökohtaisen tietokannan kokoaminen voi kestää vuosia, eikä se koskaan lakkaa kasvamasta. 

Tähän blogikirjoituksen loppuun haluan mainita joitain käytettävissä olevia työkaluja. Zettelkasten on yksi tapa järjestää ajatuksia jäsennellysti. Zettelkasten-järjestelmässä luot muistiinpanoja ja yhdistät ne toisiinsa tunnisteilla ja ristiviittauksilla luoden oman ajatusverkkosi. Voin luoda Robot Frameworkistä Zettelkasten-muistiinpanot ja tehdä siitä oman kokoelmani asiaankuuluvista Robot Framework -lausekkeista, kirjastoista, syntaksista ja kaikesta muusta asiaan liittyvästä tiedosta. Ja tätä tietopankkia en unohda. 

CONTACT
  • Juha Vaitilo
    Juha Vaitilo
    CSO, Quality Engineering & Testing Practice Leader
    +358 40 550 0734