Olemme työkalujen rakentajia
BLOG
TESTAUS

Olemme työkalujen rakentajia

Kuuntelin vanhaa nauhoitusta Steve Jobsin puheesta, jossa hän sanoi tietokoneiden olevan mielemme polkupyöriä. Puheessa hän huomauttaa, että ihminen on yksi tehottomimmista olennoista liikkumisensa suhteen. Mutta kun ihmiselle annetaan oikeat työkalut, tässä tapauksessa polkupyörä, hän hyppää yhtäkkiä tehokkuuslistan kärkeen ja päihittää kaikki muut eläimet. Ja kuten ilman pyörää emme pääse mihinkään, ilman tietokonetta ajattelumme ei pääse mihinkään! Tarvitsemme välineitä päästääksemme sinne, minne haluamme mennä.

Käytämme jokapäiväisessä elämässämme niin monia erilaisia työkaluja, että ne jäävät helposti huomaamatta. Heräämme, sammutamme herätyskellon (ajanhallinnan väline), harjaamme hampaat hammasharjalla (hammashygienian väline), juomme sekoitetun smoothien (ruoan prosessoinnin väline), menemme työpaikalle ajoneuvolla (liikkumisen väline), teemme työtämme vuorovaikutuksessa tietokoneen kanssa (ajatusten prosessoinnin ja laskelmien väline)... Ja lista jatkuu. Jokaisen päivittäisen rutiinimme jokainen osa-alue on täynnä hyödyllisiä työkaluja, jotka tekevät elämästämme paljon helpompaa. 

Tässä yhteydessä sana "työkalu" olisi tulkittava mahdollisimman laajasti; sillä tarkoitetaan vasaroita, sahoja, tietokoneita, mobiilisovelluksia, Adobe Photoshopia, algoritmeja, standardeja ja muita välineitä, jotka auttavat meitä saavuttamaan enemmän lyhyemmässä ajassa. Työkalu on yksinkertaisesti esine, joka mahdollistaa prosessimme tai nopeuttaa sitä. Se voi olla yksinkertainen työkalu, kuten hammastikku hampaiden puhdistamiseen, tai massiivisen monimutkainen kone, kuten röntgenlaite lääketieteelliseen käyttöön, mutta molemmat auttavat meitä tekemään asioita, joita olisi mahdotonta tehdä ilman niitä. 

Sama pätee ohjelmistokehitykseen ja ohjelmistotestaukseen. Ensin teimme automaatiota komentosarjakirjoitusten avulla. Sitten saimme ensimmäiset automaatiokehykset, jotka tekivät työstämme paljon tehokkaampaa, organisoidumpaa ja järjestelmällisempää. Nyt automaatiotyökaluihimme on alettu integroida tekoälyä ja koneälyä, kuten koneoppimiseen perustuvia kuvan- ja tekstintunnistusasioita, joita emme olisi voineet tehdä rajallisella ajalla ja resursseilla. 

Olemme työkalujen rakentajia. Emme oikeastaan tule työssämme niin paljon "paremmiksi" joka vuosi. Mutta työkalumme kehittyvät. Työkalut kehittyvät jatkuvasti. Siksi on niin tärkeää seurata, miten uudet työkalut ja teknologiat kehittyvät. Koska kun uusi, parempi työkalu otetaan käyttöön, näitä uusia työkaluja käyttävät parantavat työtään paljon enemmän kuin ne, jotka käyttävät vanhentuneita työkaluja. 

Ja ohjelmisto saattaa olla kaikista paras työkalu. Kyky ohjelmoida tietokoneita suorittamaan näitä ihmeellisiä tehtäviä puolestamme, tekemään ajattelua, jota emme halua tai pysty tekemään. Nykyään on helpompaa kuin koskaan käyttää jo olemassa olevia tehokkaita kirjastoja, sovellusrajapintoja ja työkaluja hämmästyttävien tehtävien suorittamiseen, kuten maantieteelliseen paikantamiseen, kasvojen vaihtamiseen, kuvien merkitsemiseen, intensiivisiin pilvilaskentoihin ja mikropalveluihin ja paljon, paljon muuhun. 

Pohjimmiltaan kyse ei siis ole tästä tietystä rakennettavasta laitteesta. Tämä tietty asia voi olla hienoin asia, joka on koskaan ollut olemassa, mutta sen rakentaminen on saattanut viedä vuosia työtunteja, rahaa ja resursseja. Oikeastaan kyse on sellaisten työkalujen rakentamisesta, jotka tekevät tällaisten asioiden rakentamisesta helpompaa ja nopeampaa

Älä siis ole pelkkä rakentaja, vaan ole työkalujen rakentaja. 

Mitä enemmän ja parempia työkaluja meillä on, sitä enemmän voimme saavuttaa. Voimme olla tehokkaampia ja suorittaa tehtäviä lyhyemmässä ajassa. Ja meillä on enemmän aikaa asioille, joilla on todella merkitystä, kuten perheellemme ja rakkaillemme

PS. Jos elektroninen musiikki ja näytteet kiinnostavat, tein edellä mainitusta Jobsin puheesta biisiremixin nykyaikaisella musiikin jäljitystyökalulla FL Studiolla. 

CONTACT
  • Juha Vaitilo
    Juha Vaitilo
    CSO, Quality Engineering & Testing Practice Leader
    +358 40 550 0734