Tekoälyn yleistyy räjähdysmäisesti... Oletko valmis?
BLOG
TESTAUS

Tekoäly yleistyy räjähdysmäisesti... Oletko valmis?

Tämä blogikirjoitus vanhenee todella nopeasti. Luultavasti, jos luet tätä vuoden 2024 lopussa, pudistelet tällä hetkellä päätäsi ja naurat. Koska tämä blogi kertoo lähitulevaisuudesta - tulevasta tekoälyn räjähdysmäisestä vaikutuksesta jokapäiväiseen elämäämme. Ja tämän päivän tieto on vanhentumassa hyvin, hyvin nopeasti, koska tekoälyavaruus etenee salamannopeasti.

Aikoinaan oli yleinen sanonta, että "tekoälyn soveltaminen on vain muutaman vuoden päässä", jota heitettiin paljon. Paljon puhuttiin, mutta vain harvat tekoälyn toteutukset olivat todella toimivia. Nyt tekoäly on kuitenkin muuttunut. Tekoälysovellukset eivät ole tulossa, vaan ne ovat jo täällä. Se tarkoittaa, että monet asiat muuttuvat yritysten kannalta: prosessit, työkalut, datan käyttö ja monet muut asiat. Ja muutos voi olla pelottava.

Tekoälyn murtautuminen valtavirran tietoisuuteen voidaan yhdistää yhteen tapahtumaan, joulukuussa 2022 julkaistuun uuteen tekoälysovellukseen. Tarkoitan tietenkin ChatGPT:tä, generatiivista keskustelukeskustelurobottia, joka pystyy käymään keskustelua aivan kuin oikea ihminen ja vastaamaan hyvin monimutkaisiin ja vivahteikkaisiin kysymyksiin. Haluan kuitenkin mainita myös muutamia muita suosittuja tekoälytyökaluja, jotka ovat saaneet paljon julkisuutta, kuten tekoälykuvien generointityökalut Dall-E 2, Midjourney ja avoimeen lähdekoodin pohjautuva Stable Diffusion.

Olemme nähneet, mitä ChatGPT:n kanssa tapahtui, ja nähneet sen valtavan menestyksen. Jokainen tekoälyalan suuri yritys kilpailee nyt osastansa tekoälymarkkinoilla. Se, joka pääsee ensimmäiseksi isoksi toimijaksi, ahmii luultavasti valtavan osan monen miljardin dollarin markkinoista, ja sen puolesta kaikki lyövät vetoa. Olemme nyt tekoälyn teknologisen S-käyrän alkupäässä, mikä tarkoittaa, että eksponentiaalinen kasvu on tapahtumassa silmiemme edessä. Muistatko, kuinka vuonna 2007 vain harrastajat ostivat iPhonen, mutta vain 10 vuotta myöhemmin kaikilla, ja tarkoitan KAIKILLA, on matkapuhelin taskussaan? Juuri näin tulee tapahtumaan tekoälyn käyttöönoton kanssa. Tällä hetkellä vain tekoälyn harrastajat ottavat käyttöön uusia tekoälytyökaluja, mutta vuosikymmenen kuluessa nämä työkalut ovat osa kaikkien elämää.

Ennustan siis, että tekoälytyökaluja ja -sovelluksia on tulossa uskomattoman paljon jokapäiväiseen elämäämme. Kaikki maailman yritykset yrittävät tällä hetkellä selvittää ChatGPT:n ja muiden tekoälytyökalujen käyttötapoja. Ei, et ole ainoa yritys, joka tekee tätä - kaikki tekevät sitä. Koska kaikki näkevät, että tämä on todella markkinoita mullistava disruptiivinen voima, joka aiheuttaa tuhoa monilla toimialoilla - mikä voi tietysti olla joko hyvä tai huono asia, riippuen siitä, oletko sinä se, joka aiheuttaa disruptiota. Tämä tekoälyräjähdys saattaa olla viimeinen suuri räjähdys, sillä teknologian kehitykselle ei näytä olevan selkeää loogista jatkumoa sen jälkeen, kun olemme luoneet itse ajattelevia koneita. Jos siis voitat tämän kierroksen, pysyt voittajana aikojen loppuun asti.

Tämän blogikirjoituksen tarkoitus oli varmistaa, että tiedät, mitä on tulossa. Ja se on tulossa, uskokaa pois, nopeammin kuin kukaan meistä osasi kuvitella. Ainoa kysymys on, oletko sinä ja yrityksesi valmiita siihen? Jos olette, voimme yhdessä nauraa tälle blogikirjoitukselle vuoden kuluttua. Jos et, suosittelen, että aloitat tekoälymatkasi nyt.

CONTACT
  • Juha Vaitilo
    Juha Vaitilo
    CSO, Quality Engineering & Testing Practice Leader
    +358 40 550 0734